keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Meego + LiMo = Tizen

Viimeaikaiset spekulaatiot ovat osoittautuneet oikeiksi. Intel hylkää Meegon rauniot ja iskee hynttyyt yhteen Samsungin ja LiMo -jengin kanssa. Yhteisprojektin nimi on Tizen.

Tizen-projektin tavoitteena on luoda Linux-pohjainen avoin mobiilikäyttöjärjestelmä monenlaisille laitealustoille, siis tehdä tismalleen samaa kuin Meego. Ei siis ihme, että Meegon parhaat palat sulautetaan Tizeniin.

Toisin sanoen kyseessä on monessa mielessä Meegon uudelleenbrändäys, jota asioista perillä olevat meegolaiset osasivatkin odottaa.

Ensisilmäyksellä suurin ero Meegon ja Tizenin välillä on HTML5:n ja Qt:n rooli. Meegon yhteydessä hehkutettiin Qt:a, mutta mitä ilmeisimmin Intelin vahvasta roolista johtuen Tizenin messiasteknologiat ovat HTML5 ja WAC. Qt:ta ei mainita edes sivulauseessa. Osa kehittäjistä hurraa, osan veri seisahtuu.

HTML5 tosin on ollut vahvassa nosteessa muidenkin kuin Intelin mielestä.

Meego ei tietenkään sinänsä kuole, sillä mikäs avoimen lähdekoodin projektin tappaisi. Innokkaat saattavat hyvinkin jatkaa sen kehittelyä, mutta kaupallisia Meego-tuotteita tuskin enää nähdään.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka Nokian piakkoin myyntiin saapuvan N9:n menestykselle käy nyt, kun Meego on "virallisesti kuollut". Jos Nokian tavoitteena on ollut päästä eroon N9-sotkusta eroon mahdollisimman pian ja vähin äänin, ovat Intel, Samsung ja LiMo todennäköisesti tehneet Nokialle valtavan palveluksen, ja mitä parhaimpaan aikaan.

Tizenin ensimmäisen version odotetaan ilmestyvän puolen vuoden kuluessa, ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti