Asuksen Eee pc X101 -miniläppäri alkaa olla pikkuhiljaa saatavissa ainakin eurooppalaisista verkkokaupoista. Tuotteen ehkä huomionarvoisin ominaisuus on hinta - 169 euroa tai 199 dollaria. Varsinkin lanseeraushinnaksi reilusti alle 200 euroa on vähän, sillä perinteisesti it-tuotteiden hinnat laskevat ajan myötä.
Hinta on saatu alas todennäköisesti enimmäkseen jättämällä Windows-lisenssi pois, sillä X101:n käyttöjärjestelmä on Meegon netbook-versio.
Laitteen rauta on tavanomaista halvan miniläppärin tekniikkaa - yksiytiminen Intelin Atom-mobiiliprosessori, yksi gigatavu muistia (mutta sentään DDR3-tyyppistä), 8 gigatavun SSD-levy ja wifi+bluetooth -yhteydet. Laite on myös näppärän kokoinen; 10-tuumainen näyttö, painoa alle kilo ja paksuutta alle kaksi senttiä.
Muutaman viikon käytön perusteella esiin on noussut mm. seuraavaa:
Solakkuuden ja keveyden lisäksi hyviin ominaisuuksiin voidaan laskea laitteen pohjasta helposti avattavissa oleva luukku, jonka kautta muistikamman voi vaihtaa parigigaiseksi ja kaipa SSD-levykin on vaihdettavissa suurempaan.
Huonojakin puolia löytyy. X101:n näppäimistö ei ole kovin miellyttävä, ja kirjoitusmentaliteetissa kannattaa muistella mekaanisien kirjoituskoneiden vaatimaa reipasta napauttelua.
Tilasin oman kappaleeni Saksan Amazonista, joten näppäimistö oli paikallista mallia - tosin ainoa ero skandinäppikseen on y- ja z-näppäinten keskenään vaihtuneet paikat (jotka eivät tietenkään vaikuta ruudulle ilmestyviin merkkeihin, jos käyttöjärjestelmän kieleksi on valittu suomi). Hintaa laitteelle kertyi toimituskuluineen 182,20 euroa.
Laite toimitetaan jostain syystä Meegon 1.1 -versiolla, vaikka 1.2 julkaistiin jo toukokuussa(kohan se oli). Sain koko laitteen jumiin ohjelmistoa päivittämällä, mikä ei sinänsä ole ongelma, koska Meego 1.2:n saa luonnollisesti ladattua netistä ilmaiseksi ja asennettua helposti (joskin pari mutkantapaista siinäkin on; aikavyöhykkeeksi oli valittava jokin muu kuin GMT+2, tai asennusohjelma ei suostunut etenemään).
Meego 1.2 netbook UX (user experience eli käyttäjäkokemus) on melko heikko vaikkapa Ubuntuun verrattuna. Tokihan sillä tulee toimeen, mutta tilannetta ei paranna käyttöjärjestelmän tökkiminen.
Hyytyily on todella yllättävää, Meegonhan piti olla Linuxien mobiileimmasta (siis vähäisillä tehoilla toimeen tulevasta) päästä. Myös suoraan applikaatiomanagerista ladattavissa olevien (tavis)sovellusten määrä on vähäinen, perustason mediasoittimet, selain, sähköposti, pikaviestimet jne. toki löytyvät valmiiksi asennettuina.
Yksi hyvä miniläppärin perustesti on YouTube-videoiden katselu, ja siitä X101 (tai pitäisikö sanoa Meego) ei selviä kunnialla; tökkii ja pätkii pahasti ensimmäisellä katselukerralla, mutta puskurointivaiheen jälkeen juuri ja juuri katsottavasti.
Asiaan saattaa tulla parannusta lokakuussa julkaistavan Meego 1.3 -version myötä, mutta jos ongelma on pääasiassa Meegon Flash-pluginissa, ei käyttöjärjestelmän rivakoituminen välttämättä riitä.
Laitteen halpa kolmikennoinen perusakku ei kestä kovin pitkään, muutamia tunteja kunnon käytöllä.
Kaikkiaan laitteen käytöstä jää muutama ajatus päällimmäiseksi:
Miksi markkinoilla ei jo ole pitkää liutaa ARM-prosessoreihin perustuvia miniläppäreitä? ARM-tabletteja tunkee joka tuutista, mutta ne eivät ole kovin kiinnostavia. Esimerkiksi Tegra2-pohjainen miniläppäri voisi olla kiva (Toshiba AC-100:aa ei lasketa puolen gigan keskusmuistin takia). Viimeistään Tegra3:a on pakko saada myös miniläppärinä, jos maailmassa on mitään järkeä.
Miksi käytännössä kaikki (muut) miniläppärit myydään pakollisella Windows-lisenssillä? Se näyttäisi tuovan 30-50 euroa lisää hintaa, ja se on paljon noin 200 euron hintaluokan laitteessa. Olisikohan jälleen aika valittaa jonnekin Microsoft-verosta? Meegon miniläppäriversio ei vielä vakuuta, mutta Linuxeja on muitakin ja ehkä Meego vielä kypsyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti