perjantai 30. syyskuuta 2011

Viritetty Asus Eee pc X101 - yhä alle 200 euroa

Kirjoitin pari viikkoa sitten kokemuksistani Asuksen 169 euron hintaisesta miniläppäristä, Eee pc X101:stä.

Suoraan paketista korkattuna laite ei varsinaisesti vakuuttanut. Yksi gigatavu muistia, syystä tai toisesta heikosti toiminut Meego ja kurja näppäimistö tekivät käyttökokemuksesta nihkeän.

Näppäimistölle ei voi mitään, mutta pari muuta epäkohtaa on korjattu vikkelästi.

Kuten totesin, laitteen ainokainen muistikampa on helppo vaihtaa. Ostin Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälästä Kingstonin 2 gigatavun 1333 MHz DDR3 -muistikamman 16,90 eurolla ja lykkäsin sisään. Hyvin toimi, vaikka kampa on tarkoitettu mukamas HP:n ja Compaqin läppäreihin.

Käyttöjärjestelmäksi vaihdoin Ubuntu 10.04 Netbook Editionin. Homma hoituu helposti kirjoittamalla levyimage usb-muistitikulle ja sorvaamalla miniläppärin BIOS boottaamaan tikulta painamalla Fn+F2 laitetta käynnistäessä.

Heti käyttöjärjestelmän asentamisen ja päivittämisen jälkeen oli selvää, että Ubuntu toimii monin verroin paremmin kuin Meego. Kriittinen YouTube-videotestikin sujui odotetun tyylikkäästi.

Asensin Ubuntun ennen muistikamman vaihtoa, joten pelkästä lisämuistin tuomasta piristyksestä ei tosiaankaan ollut kyse.

On muuten hyvä huomata, että Intelin Atom N455 -prossu sisältää HyperThreading-teknologian, eli suoritin näkyy käyttöjärjestelmälle kaksiytimisenä (vaikka fyysisiä ytimiä onkin vain yksi).

Vasta jälkikäteen hoksasin, että Unity-käyttöliittymän myötä Ubuntun miniläppäriversio on ilmeisesti sulautettu perus-Ubuntuun. Taidankin vaihtaa lokakuussa uusimpaan Ubuntuun, jahka 11.10 julkaistaan

(hox hox; Ubuntun versioissa ensimmäinen numero viittaa julkaisuvuoteen ja jälkimmäinen kuukauteen. 11.10 tarkoittaa siis vuoden 2011 lokakuussa julkaistua versiota. Ubuntua julkaistaan puolen vuoden välein, lokakuussa ja huhtikuussa)

Meego 1.3 taitaakin näillä näkymin jäädä julkaisematta, joten eipähän tarvitse kokeilla sitäkään.

Askartelun jälkeen X101:n kokonaishinta on 8,20 euron toimituskuluineenkin yhä alle 200 euroa. Ei paha, ottaen huomioon kuinka näpsä ja massiivisen sovellusvalikoiman tarjoava käyttis Ubuntu on.

P.S. ja edit: no jopa jotakin, ehkä se Meego 1.3 tulee sieltä sittenkin. Ainakin Asus tuntuu niin uskovan. Selvisipä samalla myös se YouTuben tökkiminen.

6 kommenttia:

  1. mistä meego-läppärin saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilasin omani Amazon.de -verkkokaupasta, siis saksalaisesta Amazonista.

      Mutta SSD-levyn pienuus on ongelma, ainakin Ubuntua käyttäessä. Yritin juuri eilen päivittää 164 pakettia kerralla, eikä levytila riittänyt. Olisi tarvittu yli gigatavu enemmän. Toki päivittäminen onnistuu vain muutama paketti kerrallaan päivittämällä, mutta työlästähän se on.

      Poista
  2. Kiitoksia kaikista vinkeistä ja ohjeista mitä tässä artikkelissa oli. Itse jouduin pistämään Ubuntun tällaiseen läppäriin kun eräs tuttava osti moisen eikä ymmärrettävästi osannut käyttää Meegoa.

    Pitääpä mainita, että mielestäni tuo bootti-homma oli jotenkin epäselvä: valittavana oli yksi kovalevy ja "Removable device". Kuvittelin tietenkin USB-tikun olevan tuo irroitettava laite, mutta lopulta homma meni muistaakseni niin, että minulla piti olla USB-tikku kiinni kun olin BIOS:issa, ja tällöin tuli näkyville myös tuo tikku kovalevynä, ja tällöin pystyin sen valitsemaan.

    Tästä läppäristä jäi ihan hyvät fiilikset. Ehkä hieman lelun tuntuinen, jne. mutta mukavan pieni ja halpa. Varmasti pelastaa monta tylsistyttävää auto-/junamatkaa vaikka onkin kaukana mistään tehopelistä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kiitoksista, Henrik! Eee pc X101 on tosiaan ajan kuluessa osoittautunut aika turhaksi kuriositeetiksi ainakin omalla kohdallani, mutta on laitteessa kieltämättä yksi todellinen vahvuus: hinta. Eipä ole nimittäin reilusti alle 200 euron hintaryhmässä edelleenkään kummoista kilpailua.

    VastaaPoista
  4. Hei, onko muutes tuossa Asuksessa ääkköset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääkköset löytyy, sillä näppäimistön asettelu on saksalainen. Käytännössä se on siis sama kuin suomalainen asettelu, mutta z ja y ovat toistensa paikoilla. Siis näppäimistön nappien painatuksessa, käyttöjärjestelmässä kirjaimet toki tulevat oikeilta kohdiltaan, jos valittuna on suomenkielinen näppäimistöasettelu.

      Poista