sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Diablo 3 - aika huono yksinpeli

Kuten varmasti moni muukin, olen viime aikoina pelannut Diablo 3:a. Myönnän ennakkoasenteeni, mutta eihän se vaan ole kummoinen peli. Yksipelinä ainakaan, ja pvp- tai coop-setistä en ole kovin kiinnostunut.

Diablo 3:ssa hortoillaan geneerisessä fantasiamaailmassa. Välillä vastaan tulee mörkö tai useampia. Mörköä klikataan ja se kuolee. Tätä toistetaan 7-15 tuntia tai jotain sen suuntaista, kuinka kauan itse kullakin pelin läpäisy sattuukaan kestämään.

Jos kuulostaa ikävystyttävältä, sitä se myös on.

Oli toki etukäteen tiedossa, että Blizzard aikoo olla Diablo 3:ssa ikivanhan Diablo-sarjansa kanssa vähintään yhtä konservatiivinen ja vanhoillinen kuin Starcraftin kanssa Starcraft II: Wings of Libertyssä. Kun väljähtynyttä kaavaa ei uudisteta, se pysyy väljähtyneenä.

Kun peli ei tempaa mukaansa, pikkuärsytykset kasaantuvat. Diablo 3:ssa hiertää mm... Yli 90% monstereiden tiputtamasta "saaliista" on roskaa. Siis sellaista roskaa, joka ei ole hyvää millekään pelin hahmoluokista, joten esineitä on turha kuvitella myyvänsä toisille pelaajille pelin sisäisessä huutokaupassa.

Niin, roskahan on tarkoitettu rikottavaksi, ja rikkomisesta saaduista materiaaleista on tarkoitus valmistaa uusia esineitä. Siis uutta roskaa. Roskan plärääminen on todella ikävää ja sitä joutuu tekemään paljon.

Huutokauppaan saa 10 esinettä kerrallaan. Täysi vitsi. Jos rajoituksen on tarkoitus ylläpitää jonkinlaista tasoa kauppatavarassa, niin persiilleen on mennyt. Roskan suodatus pitäisi toteuttaa hyvällä hakutoiminnolla, ei artikkelien määrän rajoituksilla.

Kaikkein eniten olin kiinnostunut pelin sisältämästä oikean rahan huutokaupasta, mutta koska sitä ei ole vielä kytketty päälle, voin vain spekuloida sen monien rajoitusten penseyttä.

Oma lukunsa on yksinpelin nettikomponentti. En alun perin välittänyt asian ympärillä kaikuneesta kovasta ennakkovikinästä. En ollut asiasta pahoillani edes pelin julkaisun jälkeen, koska en kärsinyt minkäänlaisista verkko-ongelmista. Mutta alkoihan se ottaa päähän ja nopeasti, kun en voinut pelata 60 eurolla ostamaani yksinpeliä sunnuntaipäivänä, kun peli tarjoili 3-15 sekunnin lagipiikkiä toisensa perään ja potki muutaman kerran ulos pelistä. Pelaisin peliä nytkin, mutta enpä voi kun Battle.net on nurin. Kitisen siis blogissa.

Yli 95% pelissä kokemistani kuolemista, pomotaistelut mukaanlukien, tapahtui muuten em. lagihelvetin aikana. Pomotaisteluissakaan ei käytännössä kuole, koska muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pomot kuolevat seisomalla paikallaan ja pitämällä hyökkäysnapin pohjassa, ainakin barbaarilla. Tunnelma on sen mukaista.

Graffa- ja äänityöskentely on hyvää, joskin todella nörää. Diablo 3 onkin malliesimerkki teineille suunnatusta valtafantasiasta. Varsinkin dialogi on koomisen "eeppistä". Yksi ISO plussa; pelin keskeisimmällä naishahmolla, Leahilla, ei ole kovin isot tissit.

Se taitaakin olla Diablo 3:n suurin ansio yksinpelaajalle; fantasiapeli, josta löytyy normaalirintainen naishahmo.

Ei voi kuin toivoa, että coop- ja pvp-pelaajat saavat Diablo 3:sta enemmän irti. Todella paljon enemmän.

3 kommenttia:

  1. Olen tismalleen samaa mieltä yksinpelistä, en jaksaisi vääntää ko. peliä yksin montaakaan hetkeä. En myöskään jonkun randomin tuntemattoman kanssa netin välityksellä. Sen sijaan kavereiden kanssa pelatessa peli on mukavaa ajanvietettä.

    Normalilla vaikeusasteella ei kuolemista taida tosiaan (barbaarilla ainakaan) juurikaan tapahtua, mutta Helli ja etenkin Inferno alkavat olla jo turhankin äkäisiä kuolemien osalta. Tai sitten olen vain huono, ei lainkaan mahdotonta.

    Niin, ja vaikka Leilalla ei isoja tissejä ollutkaan, niin kyllä se otetaan takaisin sitten niissä varsinaisissa hahmoissa, etenkin naisbarbaari on melko isokeuhkoinen rouva. Että se siitä sitten.

    Huutokauppoihin sun muihin en ole jaksanut juurikaan perehtyä. Ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
  2. Jepjep, eipä ole tullut Diablo III:a pelattua moneen viikkoon. Aloitin uuden pelin Witch Doctorilla, mutta eipä se siitä riemuksi muuttunut.

    Oikean rahan huutokauppa näkyy olevan auki. Sieltä löytyy esineitä odotetusti 1,25 eurosta 250 euroon, joka lienee pelin sallima maksimihinta.

    Kiinnostaisi kyllä tietää, paljonko olisin valmis maksamaan peliesineestä sellaisessa pelissä, josta pidän. Diablo III:n kanssa tämä ei tule selviämään, mikä on sääli sinänsä.

    Sen verran pitänee kyllä peliä joskus vielä höylätä, että saa hieman tuntumaa oikean rahan huutokauppaan. Miltä tuntuisi myydä virtuaalivyö parilla eurolla? Kuinka helppoa se on? Paljonko pelistä voisi tienata, jos sitä takoisi vaikka viikonlopun vimmalla? Veikkaisin, että tuskin juuri mitään.

    VastaaPoista
  3. Itse en tuohon oikean rahan huutokauppaan ole perehtynyt juurikaan, mutta ilmeisesti sitä varten pitää luoda jonkinlainen erillinen tili jonnekin, mikä on ihan ymmärrettävää että väärinkäytöiltä vältyttäisiin. Tienaamisen osalta varmaan melko turhaa, sillä oikeasti peliä paljon pelaava jaksaa kyllä kerätä pelirahaakin tavalla tai toisella sen verran, että ostaa pelirahalla samantasoisen esineen. Ja peliä vähemmän pelaava tuskin halua siihen yhtään enempää rahää käyttää, itselle ei ainakaan tulisi mieleenikään.

    VastaaPoista