lauantai 22. lokakuuta 2011

Linux-pelaaminen - takkuinen tarina, osa I

Aiemmissa blogiteksteissäni olen enemmän tai vähemmän hehkuttanut Linuxin hyveitä, niin mobiilissa kuin pönttö-pc:ssäkin. Ihan kovaksi pelialustaksikin siitä tiemmä olisi.

Uuden ja kauniin Ubuntun 11.10:n päädyttyä julkiseen jakeluun päätin tarkastaa tilanteen. Mikäpä sopisi siihen paremmin kuin venäläisten väsäämän Unigine-pelimoottorin näytepeli Oil Rush, se kun on nykyään betatestiversion sisältävässä ennakkotilauksessa Ubuntun omassa Sovellusvalikoimassa (joka on sovelluksien ja pelien jakelu- ja asennuspalvelu; ikäänkuin verkkokauppa, mutta suurin osa tarjolla olevista ohjelmistoista ja peleistä on ilmaisia).

Ovelana kettuna lähdin kokeiluun Asus Eee pc X101 -miniläppärilläni. Arvelin, ettei teknologiapainotteinen peli nimittäin toimisi Intelin halpisnäytönohjainpiirillä lainkaan. Halusin nähdä, varoittaako Ubuntun verkkopalvelu millään tavalla, jos käyttäjä on ostamassa tuotetta, joka ei tule käyttäjän koneella toimimaan. Ei varoita.

Pelin hinta on muuten lievästi suolainen; 14,45 euroa ennakkotilauksena, tornipuolustuspelistä. Steamista, Playstation Networkista, Xbox Live Marketplacesta ja etenkin AppStoresta saa kilpailevia ja ties vaikka viihdyttävämpiä tuotteita huomattavasti edullisemmin.

Naurahdettuani ontuvalle kauppapalvelulle ja hurjalle hinnalle päivitin myös vanhemman pöytäkoneeni tuoreeseen Ubuntuun. "Nyt sitten vaan asennan Oil Rushin tähän ja pistän kokeillen..." Väärin.

En ole tähän päivään mennessä löytänyt ohjetta Ubuntun verkkopalvelusta ostetun Oil Rushin asentamisesta eri koneelle kuin millä sen on alun perin ostanut. Unicorpin omasta verkkokaupasta ostettuna se olisi onnistunut ilmeisesti Unicorpin palvelun kautta.

Kokonaan toinen juttu on se, ettei asiakkaan pitäisi todellakaan joutua etsimään em. ohjetta. Se pitäisi läpsäistä asiakkaan ruutuun heti viimeistään silloin kun sitä tarvitaan.

On täysin mahdollista, ja oletan, että homman saa hoidettua Ubuntun verkkopalvelun kautta tilausvahvistuksen ostostunnuksella, kun vaan menee ostamaan peliä ns. uudestaan. Vaan eipä ole verkkopalvelu eikä varsinkaan tiliasioita ilmeisesti hoitava Ubuntu One -palvelu toiminut 11.10:n julkaisun jälkeen, ainakaan minulla. Yhdessäkään kolmesta koneesta, joilla olen peliä yrittänyt kokeilla.

Tai itse asiassa Ubuntu One lähti päivitysten jälkeen toimimaan, mutta Oil Rushin "ostaminen" Sovellusvalikoimasta ei toimi ollenkaan. Eipä tarvitse vilkuilla sieltäkään, josko peliclientin ilmaislataaminen onnistuisi sieltä.

Koska Oil Rushista on myös Windows-versio, voisin Ubuntun korjaantumista odotellessa kokeilla peliä Windows Vistassa. Mutta en todellakaan halua edes vilkaista siihen suuntaan, kun yhdenkin alustan sisällä palveluissa on naurettavan lapsellisia ongelmia.

Tältä pohjalta ei ole ihme, ettei Linuxia tunneta laajalti pelialustana. Toisaalta se lienee myös ongelmien syy; palvelut ovat huonoja ja tasokkaita tuotteita ei ole, kun raha ei liiku. Raha ei liiku, kun palvelut ovat huonoja ja tasokkaita tuotteita ei ole.

Oil Rushin ja muiden kaupallisten Linux(kin) pelien edelläkävijöiden myötä ei voi kuin toivoa, että tilanne korjaantuu pikkuhiljaa. Tulen seuraamaan tilannetta, koska olen kiinnostunut itse ilmiöstä, mutta en tietenkään suosittelisi kaveria kokeilemaan. Eihän tällaista voi kenellekään suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti